Kumho Dubbdäck och vinterdäck

Det svenska vinterlandskapet är krävande. För att säkert transportera dig själv och dina närmaste krävs kvalitetsdäck, däck som uppfyller alla krav på säkerhet. Kumho gör däck väl anpassade för nordiska förhållanden. Snö, frost och is är utmaningar som kräver ett däck med utmärkt grepp, stabilitet och ett djupt mönster för optimal körförmåga. Byte av däck måste följa transportstyrelsens datumkrav.

Med eller utan dubb?kumho dubbdäck

Sverige är som bekant ett kallt land. Större mängder nederbörd på asfalt utgör stora risker för halka. Risken ökar exponentiellt mot hastigheten vilket betyder att desto fortare du kör desto större är halkrisken. Kumho Dubbdäck ger oftast ett bättre grepp på isiga underlag medan dubbfria däck kan ha något bättre funktion vid regn.

När vinterväglag inträffar

Enligt transportstyrelsens regler råder vinterväglag när det är snö, is eller frost på vägen. Det är då tillåtet att ha vinterdäck. Dubbdäck är tillåtet att använda från 1 oktober – 15 april men det finns inget krav på dubbdäck. Däremot ska bilen utrustas med vinterdäck under perioden 1 december – 31 mars. Bryter du mot dessa regler kan polisen utfärda böter.

 

Vinterdäck i Sverigevinterdäck

Med det svenska klimatet behövs ett stabilt däck som tar dig dit du vill, när du vill. Säkerheten är det viktigaste vid val av däcktyp och var du bor kan avgöra om du behöver dubbdäck eller ej. Kumho är ett koreanskt företag men man testar sina vinterdäck på anläggningar i EuropFördelarna med dubbdäck är ett riktigt bra grepp på is, snö och snömodd. Kom ihåg att vara noga med transportstyrelsens datum när kravet på vinterdäck gäller.

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan. Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april.